KONIECZNOŚĆ SUPLEMENTACJI DIETY

 
 
Stosując dobrze zbilansowaną dietę można zapobiec większości schorzeń metabolicznych. Nie jest to jednak proste w sytuacji, gdy biologicznie aktywna żywność naturalna przegrywa z wysoko-przetworzoną tzw. wygodną, która jest źródłem podstawowych składników żywieniowych i charakteryzuje się znikomą wartością biologiczną. Poza tym, obecne w żywności wygodnej dodatki funkcjonalne (konserwanty, hydrokoloidy, barwniki, substancje smakowo-zapachowe) ograniczają biodostępność aktywnych biologicznie składników diety. 
 

Przemysł farmaceutyczny oferuje mnóstwo suplementów o różnym przeznaczeniu, opracowanych specjalnie dla różnych grup wiekowych. Niestety biodostępność uzyskanych na drodze syntezy chemicznej witamin a także związków mineralnych jest z reguły niewielka 
 
I wynosi ok. 10%. Warunkiem wysokiej biodostępności niezbędnych dla prawidłowego metabolizmu biokatalizatorów są ich połączenia z białkami, peptydami lub aminokwasami. W takiej postaci wszystkie witaminy, związki mineralne oraz pierwiastki śladowe występują w produktach naturalnych: warzywach, owocach a także w aloesie. Dodatkowym atutem produktów naturalnych są optymalne proporcje poszczególnych biologicznie aktywnych składników oraz synergiczne oddziaływania między nimi. Z tego względu, przy znacznie mniejszej ilości suplementów pochodzenia naturalnego (np. miąższu z aloesu) uzyskujemy nieporównywalnie lepsze efekty prozdrowotne, niż przy stosowaniu chemicznych preparatów farmaceutycznych, które dodatkowo mogą powodować różne skutki uboczne.(http://aloeblac.keed.pl/)
 
Zarówno w profilaktyce jak też w leczeniu różnorodnych schorzeń metabolicznych konieczne jest stosowanie suplementów diety.  Nie ulega wątpliwości, że prozdrowotne oddziaływanie naturalnych składników roślinnych, jest bardziej skuteczne niż preparaty farmaceutyczne otrzymywane na drodze syntezy chemicznej.
Przez admin Ostatnio edytowany: 9 March 2014, 15:57